Kelp - Właściwości

Kelp - Właściwości

Kelp

Ascophyllum nodosum to gatunek brunatnych alg morskich, które są bogatym źródłem organicznych witamin, minerałów i pierwiastków śladowych, a przede wszystkim dobrze przyswajalnych związków jodu.

Jod należy do mikroelementów, jest konieczny do prawidłowego wzrostu i rozwoju intelektualnego, reguluje przemiany energetyczne, jest składnikiem hormonów tarczycy: tyroksyny (T4) i trójjodotyronina (T3). Właściwe stęzenie jodu w organizmie zapobiega chorobom związanym z tarczycą - nadczynność lub niedoczynność tarczycy.

Zapotrzebowanie na jod zwiększa się przy niedoczynności tarczycy, a także w okresie ciąży, ze względu na rozwój ośrodkowego układu nerwowego płodu. Jod ułatwia oczyszczanie i detoksykację organizmu, wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także wzmacnia układ odpornościowy.

Zainteresował Cię ten materiał? Poleć go swoim znajomym